Vertrouwenscontactpersoon

Als atletiekvereniging hebben we een vertrouwenscontactpersoon. Dit is Joep de Vreede:

Joep de Vreede

Hallo Beste Sporters!

Mijn naam is Joep de Vreede, woon in het centrum van Veendam, samen met Janneke en nog één van onze drie kinderen. In 2004 – toen ik 50 werd – ben ik lid geworden van de SVV als recreatieve loper. Daarvoor had ik sinds mijn schooltijd niet meer hardgelopen… Af en toe doe ik mee met een wedstrijd, zoals de 7Heuvelenloop. Twee keer eerder aan een marathon. Ik train al jaren met Groep 3.

Op de laatste ALV kwam naar voren dat we als vereniging geen vertrouwenspersoon hebben om op terug te vallen.
Bij de vertrouwenspersoon kun je terecht als je je - op wat voor een manier dan ook - bedreigd voelt door een trainer, een medespeler, een ouder etc.

Het bestuur nam de wens over en heeft de vraag gesteld wie daar invulling een die functie wilde geven.
Daarop heb ik mijn hand opgestoken.

In dit stuk geef ik aan waar we nu staan met de invulling van een vertrouwenspersoon.

In November/december heb ik deelgenomen aan de training van NOC*NSF:

VERTROUWENS CONTACT PERSOON (VCP) in de Sport

Ik ben daarmee zelf dus niet de vertrouwenspersoon binnen de SVV.
Ik zoek meer met een melder uit wat de beste weg verder is. Dat kan
zijn dat ik je doorverwijs naar het Vertrouwenspunt Sport

Als melder kun je bij mij terecht voor:
> de eerste opvang als je een melding wilt doen,
> verwijzing naar (een Vertrouwenspersoon van NOC*NSF, Justitie,…)
> zorgdragen voor (anonieme) rapportage naar het bestuur;
   Ik ben en blijf daarbij onafhankelijk t.o.v. het bestuur

Hoe kun je met mij contact opnemen?
Per telefoon:    06-2001 3005, maar uitsluitend in de avonduren

Het liefst zie ik dat er geen bedreigingen voorkomen,
dat iedereen zich altijd binnen de vereniging veilig voelen kan.
Daarom is moet er ook preventief gekeken worden of we
als vereniging de kans op bedreigingen zo klein mogelijk houden.
Daarin adviseer ik het bestuur.

Over de uitkomsten volgt later meer.

Het Vertrouwenspunt Sport

NOC*NSF heeft met het
         Vertrouwenspunt Sport
een poule ingericht met zeer deskundige vertrouwenspersonen.

Door het geven van trainingen groeit nu een heel netwerk van Vertrouwens Contact Personen binnen alle bonden en verenigingen.

Dat is een goede zaak: wist je dat er wel 27.000 verenigingen zijn, met bij elkaar 5 miljoen sporters?