Opstappers

Opstapcursus SV Veendam Atletiek

VEENDAM - SV Veendam Atletiek (SVVA) opstappen voor beginnende lopers.

Belangstellenden kunnen zich inschrijven.

Gezond leven en bewegen

Zo langzamerhand weet iedereen wel dat sporten, regelmatig bewegen, gezond voor je is. Maar de meeste mensen hebben een zetje nodig.

"Wij weten uit ervaring van de afgelopen jaren dat hardlopen in verenigingsverband een goede start is om te gaan bewegen," aldus Roelf Swarts van SVVA.

"De eerste meters zijn vaak de zwaarste. Dat betekent dat je van de bank moet opstaan, je sportkleren aantrekken en jezelf motiveren waarom je vanavond (ook weer) gaat sporten. Ook als het niet zulk mooi weer is."

Samen lopen stimuleert

"Hardlopen bij een vereniging is dan juist stimulerend. De trainer en je maatjes staan te wachten. Je loopt in een groepje lopers met dezelfde sportieve mogelijkheden. Niemand blijft achter.

Ons motto is niet voor niks: bij SV Veendam Atletiek loop je nooit alleen! Opeens ben jij niet meer die ploeteraar die langs de weg loopt te sjokken in zijn eentje, maar loop je gezellig in je groep, en word je door je groep ondersteund als het even niet zo gemakkelijk gaat."

Opstappen bij SVVA

Atletiekvereniging Veendam heeft verschillende loopgroepen op verschillende niveau's. Als opstapper krijg je goede looptraining en wordt je geplaatst in een groep die bij je loopsnelheid past. Je kan zo in een gezellige groep en met goede begeleiding van onze trainers beginnen met hardlopen.

 

Als u wilt hardlopen meld u dan aan. Samen met een trainer wordt gekeken in welke groep u het beste mee kan lopen. Ook is het mogelijk een proefles mee te draaien om te kijken of het iets voor u is. Voor jeugdige lopers zijn er ook groepen binnen onze atletiek club. Heeft u interesse dan kan u een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Met vriendelijke groet,

Janneke Kraan

secretaris Atletiek club Veendam.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Atletiekvereniging Veendam start in april voor het elfde jaar met een opstapcursus voor de beginnende hardloper.

Tien weken lang worden onder leiding van Loes Smid de basisbeginselen van het hardlopen geoefend.

In maart is een informatieavond waar iedereen vragen kan stellen aan professionele trainers en hardlopers die vorig jaar zijn gestart.

Samen opgeven voor de opstapcursus

Je kunt individueel aan de opstapcursus deelnemen, maar misschien is het leuk om samen met een vriend of vriendin te gaan.

Daarnaast is het voor bedrijven interessant om werknemers een opstapcursus cadeau te doen, opdat zij meer in beweging komen. Er zijn inmiddels al bedrijven in Veendam gestart met een eigen programma.

Inhoud van de opstapcursus

Loopscholing, warming up, cooling down, interval en looptechnieken komen allemaal aan bod tijdens de opstapcursus.

Maar er is ook veel aandacht voor het juiste schoeisel, blessurepreventie, voeding en gezelligheid.

Overgewicht is voor velen een aanleiding om met hardlopen te beginnen en het is ook vaak een oorzaak van overbelasting van de gewrichten. Dit is voor veel mensen dan ook een reden om bij een atletiekvereniging op een verantwoorde manier te gaan lopen.

De groepstrainingen zijn bovendien gezellig en de groep motiveert om door te zetten.

Waar is de opstapcursus

De cursisten worden maandag 8 april tegen 19.00 uur verwacht in het clubgebouw Baan 7 op de atletiekbaan op Sportpark Wildervank (aan de Woortmanslaan). Wie maandag niet kan, kan ook woensdag opstappen.

"Na de kennismaking en een presentatie gaan we de baan op voor een intervaltraining," vertelt Roelf. "Op woensdagavond om 19.00 uur verzamelen we op de parkeerplaats bij de scouting voor een recreatieve en speelse training."

Informatieavond

Voorafgaand aan de cursus op 27 maart van 19.00 tot 20.30 uur een informatieavond in het clubgebouw van COVS. Hier kun je met al je vragen terecht. Aanwezig zullen zijn: de trainers, waaronder opstaptrainer Loes Smid, assistent-trainers en enkele ervaringsdeskundigen van de opstacursus van vorig jaar.

Meer informatie

Belangstellenden voor de opstapcursus kunnen met vragen terecht bij Loes Smid op tel. 0598-690505 of bij Roelf Swarts tel. 0598-613002 .

In juni wordt de cursus wordt feestelijk afgesloten op de atletiekbaan met de Appeltaartloop (een conditietest met na afloop voor een ieder koffie en appeltaart, voor de liefhebber met slagroom).

De kosten voor de opstapcursus bedragen € 45.

Bron: www.veendammer.nl

Ik wist niet dat hardlopen zo leuk en gezellig zou zijn

Dit is een veelgehoorde uitspraak van de opstapgroep. De hardloopgolf is nog steeds niet voorbij. Het aantal recreatieve lopers groeit nog steeds. Hardlopen is een duursport die voor bijna iedereen geschikt is. Je hoeft beslist geen atletisch type te zijn om te kunnen hardlopen. Wie kan lopen, kan ook hardlopen.

Maar er zijn ook legio mensen die graag willen beginnen met hardlopen, maar daar in hun eentje niet in slagen. Ze hebben een stok achter de deur nodig of vinden alleen lopen te saai of misschien wel eng. Lopen in een groep is veel gezelliger en ook nog eens stimulerend. Bovendien is trainen onder deskundige begeleiding beter voor de techniek van vooral de beginnende loper. Wat zijn de juiste schoenen? Wat is de juiste houding van lichaam, armen, benen? Hoe plaats je je voeten? Een goed gedoceerde loopscholing verkleint de kans op blessures en vergroot het plezier in hardlopen. Het voorjaar is in aantocht en potentiële deelnemers hoeven niet bang te zijn dat ze niet mee kunnen komen, want de cursus is juist bedoeld om in beweging te komen.

opstartgroep

Opstapcursus

Ook in 2012 organiseert Atletiekvereniging Veendam weer een opstapcursus voor beginnende lopers en loopsters. De deelnemers zijn na tien weken geheel op de hoogte van vele praktische zaken en achtergronden die met sport en lopen te maken hebben. Wie tijdens de tien weken twee maal per week meetraint, heeft al een redelijke conditie opgebouwd. Na tien weken zijn de 'opstappers' in staat om minimaal vijftien minuten achter elkaar hard te lopen. De opstapcursus kost 35 euro per persoon.

Met en zonder loopervaring

De opstapcursus start woensdag 2 april om 18.45 uur in het clubhuis (Baan 7) van de atletiekvereniging op Sportpark Wildervank. Iedereen kan meedoen: zonder of met enige loopervaring, verbeteren fitheid, conditie of een gezonder leefpatroon.

Er wordt veel kennis aangeboden door wekelijks een presentatie, gevolgd door een training.

Elke week een andere thema en elke week is ook de inhoud van de training anders. De cursisten zullen verrast zijn over de hoeveelheid kennis die zij op gaan doen en de variatie in de trainingen.

Presentatie en buitentraining

Onderwerpen die tijdens de presentaties worden behandeld zijn o.a. persoonlijke doelstellingen, resultaten van sportbeoefening, voorkomen en behandeling van blessures, sport en voeding, loopschoenen en kleding, het verstandig beoefenen van de sport en verschillende trainingsprogramma's. Tijdens de presentaties zullen zoveel mogelijk vragen over de loopsport worden beantwoord. De presentaties op de woensdag duren een half uur. De daaropvolgende buitentraining op de atletiekbaan duurt 60 minuten. Tijdens deze training wordt veel uitleg gegeven en wordt er geoefend met nieuwe trainingsvormen en trainingsvarianten. Na twee en een halve maand hebben de deelnemers veel kennis van de wijze waarop men verstandig met sport en lopen moet omgaan. Onderwerpen die tijdens de buitentrainingen aan de orde komen zijn: plezier tijdens de training, blessure preventief, belasting en herstel, conditie, soepelheid, coördinatie en kracht, spelen met tijd en snelheid, loopscholing en looptechniek, duurtraining, interval en farthlektraining (vaartspel) en intensiteit (meten van de hartslag) tijdens de training. De tweede buitentraining wordt op de maandagavond gegeven in Borgerswold.

Vervolgprogramma

Na 10 weken eindigt de opstapcursus en kunnen de deelnemers doorgaan met de trainingen op dezelfde dagen en in een bij hun niveau passende groep. Wanneer men na de opstapcursus doorgaat met een trainingsprogramma kan er een doel worden gesteld. Zo kan men er in overleg naar streven om in september mee te doen aan de RUN-estafetteloop in Winschoten (afstand 10 km) of aan een van de vele andere leuke lopen in de regio met een bij de persoon passende afstand.

Alle trainingen worden geleid door gediplomeerde en ervaren (KNAU-)trainers.

De meeste deelnemers zijn zo enthousiast dat ze de training voorzetten omdat er veel passende mogelijkheden zijn op ieders niveau. Veel leden trainen voor hun plezier en hun gezondheid, maar uiteraard kan men binnen de vereniging ook doorgaan met het verhogen van de afstand of het verbeteren van de snelheid.

Deelname en aanmelding

Wie wil meedoen aan dit uitdagende programma, is 2 april om 18.45 uur welkom op de atletiekbaan op het sportpark Wildervank. Vergeet niet uw sportkleding en sportschoenen alvast aan te trekken of mee te nemen. Wie niet in de gelegenheid is om aan de eerste training deel te nemen, kan zonder problemen de maandag erna of een week later instappen. Let op: De training op maandag start om 19.00 uur vanaf de parkeerplaats bij de Manege.

De loopgroepen van atletiekvereniging Veendam zijn er voor volwassenen, met instroom vanaf zeventien jaar.

Voor aanmelden of meer informatie over de opstapcursus kan men contact opnemen met cursusleidster/trainster Loes Smid op tel. (0598)690505.

Jeugdatletiek

Voor de jeugd heeft de vereniging een volledige atletiekafdeling met verschillende disciplines zoals estafette, hordelopen, speerwerpen, discuswerpen, hoogspringen, verspringen, kogelstoten en sprinten. De jeugd traint op dinsdag en donderdag van 18.00-19.00 uur (pupillen) en van 19.00-20.00 uur (junioren).

Samen lopen is verassend leuk - en ook nog leerzaam !!!