Als nieuwe service op onze website, is de ranglijst aller tijden van de marathon, uitgesplitst naar mannen en vrouwen, toegevoegd.
Het betreft een overall-lijst.

Als de marathon-resultaten hiertoe aanleiding geven, zal de lijst worden bijgewerkt, zodat er steeds een up-to-date lijst beschikbaar is.

Hoewel deze lijst met grote zorgvuldigheid is samengesteld, kan het voorkomen dat de lijst nog niet volledig is, of dat er nog verbeteringen moeten plaatsvinden
Reacties, aanvullingen op- of aanmerkingen etc. graag per mail naar het wedstrijdsecreatriaat.

Hoe snel moeten we nou lopen? Een veel gestelde vraag op de trainingen.

Binnen de vereniging wordt in bijna alle groepen getraind voor een 10 kilometer loop. Je tijd op de 10 kilometer bepaalt in welke groep je wordt ingedeeld. Je kilometertijd die je loopt in een 10 kilometerloop wordt vaak als uitgangspunt genomen voor de intensiviteit van je trainingen.

We gaan er bij deze uitleg van uit dat de atleet recentelijk een 10-kilometer loop gelopen heeft. Bijvoorbeeld, 60 minuten over de 10-kilometer doet, cq. 6 min. over een kilometer, dit stellen we dan op 100%. De volgende trainingsvormen doen zich voor:

Herstelduurloop; Training voor actief herstel van intensieve trainingsvormen of wedstrijden. Tempo minder dan 80% van je meest recente 10-kilometertijd. Je wordt er niet moe van.

D1; Duurloop 1, een rustige duurloop meestal in het begin van het trainingsseizoen die vaak wat langer duurt (meer dan een uur). Er wordt in de groep nog volop gezellig gekletst en pas aan het eind van de training wordt lichte vermoeidheid gevoeld. Tempo is 85%.

D2; Duurloop 2, een gemiddelde duurloop. In het begin wordt er in de groep nog gesproken maar allengs wordt het stiller, wordt vermoeidheid gevoeld, maar geen verzuring (zwaar gevoel in de benen). Tempo is 90%.

D3; Duurloop 3, dit benadert onze wedstrijd snelheid. Trainen op deze snelheid is vooral zinvol ter voorbereiding op een wedstrijd, niet langer dan een halfuur. Tempo is 95%.

Tempoduurloop; Meestal wat kortere (kwartier-halfuur) duurloop, op 100%. Doel van de training is om tempohardheid te trainen.

Wedstrijdtempo; Trainen op hoge snelheid, 105%, om weerstand tegen verzuring van de spieren op te bouwen. Om spierbeschadiging te voorkomen is dit altijd over een kortere tijd (kwartier).

LET OP: Na intensieve training slechts extensief rekken. Bij intensieve training en verzuring van de spieren ontstaan gemakkelijk micro-scheurtjes in de spieren die bij sterk rekken door kunnen scheuren!